EN | s
March 25, 2024

NWO Zwaartekracht subsidie voor ontwikkeling van therapieën bij blindheid

Met Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop op hun gebied te gaan behoren.

Zeven Consortia

Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 160,5 miljoen euro. In het kader van het programma Zwaartekracht kunnen zij de komende tien jaar baanbrekend onderzoek doen.

Samenwerking Amsterdam UMC en RadboudUMC

Lifelong Vision is een samenwerking van voornamelijk AmsterdamUMC (met onderzoekers Arthur Bergen, Camiel Boon, en Clarisa Sánchez) en RadboudUMC (met Caroline Klaver, Ronald Roepman en Rob Collins).

(erfelijke) Blindheid

Blindheid wordt wereldwijd beschouwd als een van de ernstigste beperkingen. We kennen de oorzaken bij jonge en oude mensen, maar effectieve oplossingen zijn schaars. Met ons project Lifelong Vision, gehonoreerd met 22 miljoen euro, willen we de onderliggende oorzaken van blindheid aanpakken. Het ultieme doel is om binnen tien jaar doorbraken te bereiken die blindheid bij patiënten kunnen voorkomen of genezen.

We willen bij jonge mensen met erfelijke blindheid onderzoeken of we de verkeerde bouwsteentjes in het DNA kunnen corrigeren om verder verlies van zicht te voorkomen. En voor wie helemaal niets meer ziet, proberen we nieuwe cellen in het oog te creëren met baanbrekende technologieën zoals een bioprinter (een apparaat dat menselijke cellen kan printen, red.). Door middel van kunstmatige intelligentie kunnen we inschatten welke behandeling voor wie nodig is.

Deel dit

Lees meer

Infographic helpt obductie bespreekbaar maken met nabestaanden
NWO Zwaartekracht subsidie voor ontwikkeling van therapieën bij blindheid
Nieuw afdelingshoofd Humane Genetica
Shutterstock 104108189
Werken als analist bij Amsterdam UMC
Meer weten over…
NIPT kan Cytomegalovirus (CMV) opsporen bij zwangere vrouwen